God tårta till helgen
Det är många röda dagar i maj och det ger alltid ett skäl till att samla vänner för en middag. Och vad är en middag utan något sött...
Gjorde denna tårta för ett tag sedan och om man gillar choklad så kan jag varmt rekommendera den. Den är mäktig så den räcker till minst 10 personer. Tårtan består av kladdkaka i botten med en chokladmousse ovanpå. Den tar lite tid men tro mig... den är väl värd den tid det tar att tillaga den. Enjoy!
Moussetårta med maräng och pistagenötter
Botten:
2 ägg
100 g smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
2 krm salt
100 g smält mörk choklad av bra kvalitet
½ dl hackade pistagenötter
Mousse:
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 msk honung
200 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
70 g smör
Till servering:
saltrostade pistagenötter, hackade
krossade maränger
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) botten: Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
3) mousse: Vispa grädden luftigt. Vispa ägg och honung pösigt. Smält smöret och chokladen i ett vattenbad. Vänd ner chokladblandningen i äggsmten. Rör till sist ner grädden.
4) Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen över den kalla kladdkakan. Låt tårtan svalna och sätta sig i kylen i ett par timmar eller över natten.
5) Vid servering strö över hackade pistagenötter och krossade maränger. Använda en varm kniv för att skära loss tårtan från formen.