rotmos&champagne.blogg.se

Välkommen hit! Att njuta av vardag och fest är en strävan hos mig. Jag hittar inspiration för att föda min inneboende gourmand av många saker. Här kan ni följa mina tankar och göranden om allt som ger njutning och tacksamhet genom mat och vin och livet.

Lättare mat och varmare väder

Publicerad 2014-06-23 10:49:43 i Hemlagat,

Slutet på juni och sommartiden är här. Trots dåligt väder ändrar vi vårt sätt att klä oss och när solens strålar kommer fram suger vi i oss värme och ljus. Jag är inte ensam om att ha svårt att äta riktigt tunga maträtter under den här tiden på året men längtar efter sälta, sötma, fräschör och rätt sorts fett. Detta recept är lite mer avancerat men resultatet är otroligt gott. 
 
När det gäller sufflé så är timing avgörande för resultatet men också medvetenhet om hur "min" ugn är tillförlitlig vad gäller temperatur. Dock ska man inte vara rädd för att göra sufflé. Det är inte så svårt som det kan verka. Testar ni detta recept så kommentera gärna. Det går att göra som jag gjort med portionsformar men funkar lika bra i en stor form. 
 
Fetaostsufflé med olivsalsa          4 pers
200 g fetaost
3 salladslökar
25 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
 
Olivsalsa:
15 göna oliver
15 urkärnade liver
3 msk hackad oregano
½ dl olivolja
2 msk pressad citron
2 krm salt
1 krm strösocker
1 krm svartpeppar
 
Sallad:
50 g sötmandel
150 g färska sockerärter
1 knippa rädisor
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
½ tsk salt
1 romansallad
 
Gör så här:
1) Blanda salsan genom att hacka oliverna och blanda med resterande ingedienser. Låt stå och gotta till sig. 
2) Sätt ugnen på 200 grader.
3) Förbered salladen genom att skålla, skala och strimla mandeln och rosta den i torr het panna tills de fått färg. Ansa och strimla sockerärterna och rädisor. Låt stå tills så det enbart är montering kvar att göra när suffléerna är i ugnen.
4) Riv fetaosten grovt och finhacka salladslöken. Smält smöret och tillsätt mjölet och späd med mjölken. Låt puttra under omrörning ca 5 minuter. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. 
5) Separera äggulor och vitor och rör ner äggulorna, en i taget, i den nu svala kastrullen. Blanda i fetaost och lök och smaka av med salt och peppar. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner hälften i taget i smeten. Rör inte mer än nödvändigt. 
6) Fördela smeten i fyra smorda och bröade ugnssäkra formar som rymmer ca 2 dl eller en större form. Grädda suffléerna i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. 
7) Montera salladen genom att riva salladen i mindre bitar. Rör ihop olja, citronsaft och salt och blanda med sockerärter och rädisor. Blanda ihop grönsaker och mandel med salladen.
8) Servera suffléerna genast med olivsalsa och sallad.
 
Njut av mat, vin och trevligt sällskap. Bon appetit!
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Rotmos&Champagne

Mitt namn är Heléne och jag bor i Norrköping och har två söner, födda -94 och -96. Kontakt: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela