rotmos&champagne.blogg.se

Välkommen hit! Att njuta av vardag och fest är en strävan hos mig. Jag hittar inspiration för att föda min inneboende gourmand av många saker. Här kan ni följa mina tankar och göranden om allt som ger njutning och tacksamhet genom mat och vin och livet.

Tuff dag

Publicerad 2014-05-06 19:27:38 i Hemlagat,

Vissa dagar önskar man att man kunde få leva om men dessvärre är det ju inte så. Tur ändå att det kommer en ny i morgon. Kan ju inte gärna bli sämre. Då är det dock skönt att ha mat i frysen färdig för hungriga familjen. En saftig rejäl hamburgare med ugnsrostad potatis och smaskig BBQ-sås blir något att sätta tänderna i. Rejäl mat som bäst äts med händerna och en rejäl servett. 
 
Personligen gillar jag att rosta bröd, typ Fazers Frökorn, som hamburgerbröd. Rostningen ger en extra dimension till smaksensationen när man tar en tugga av en nymonterad hamburgare. Jag brukar faktiskt bre lite smör på för att minska risken för att sallad mm trillar av lite för lätt under ätandet. Lägg på sallad, gurka, tomat, lök... eller vad man nu vill ha på och lägg sedan på en smakrik burgare, se recept nedan. Lite ost är också gott för den som önskar det och smälter sakta över det varma köttet. Bred dressing på den andra rostade brödskivan och lägg ihop. Vilken dressing jag använder kan variera. Just nu har jag fått dille på en BBQ-dressing som är god till mycket. Recept kommer också här nedan. Den fungerade alldeles utmärkt till Beer-Can-Chicken och klarar sig bra i kylskåp ett längre tag. 
 
I den här familjen är vi svaga för ugnsrostad potatis som jag låter vara oskalad och skär i stavar. Ringla över en god olivolja, ett par pressade vitlökar, flingsalt, nymald svartpeppar och timjan. Blanda runt allt så att potatisen täcks och rosta i ugn på 200 grader ca 20 min eller tills de har fin färg. 
 
Jag äter inte kött så vi använder mycket kyckling. Idag är det ganska lätt att få tag i fin kycklingfärs men självklart kan man använda fläsk- eller nötfärs om man vill. 
 
Kycklingburgare      5 st
500 g kycklingfärs
½ tsk salt
2 krm peppar, gärna gråpeppar
1 msk dijonsenap
½ dl vatten
 
Gör så här:
1) Blanda färsen med salt, peppar, senap och vatten.
2) Forma till platta runda burgare. Jag använder en hamburgerpress som gör dem runda och fina.
3) Stek i ca 5 minuter per sida
 
Rökig BBQ-sås
3 dl ketchup
2 vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
4 msk rårörsocker
1 msk dijonsenap
2 msk japansk soja
2 tsk mald ingefära
1-1½ tsk Liquid moke
1 krm cayennepeppar
flingsalt
svartpeppar
 
Gör så här:
1) Skala och riv vitlöken. Blanda vitlöken med alla ingredienser, utan salt och peppar, i en kastrull. Koka sakta ca 25 min. Smaksätt med salt och pepper. 
 
Liquid smoke finns i de flesta välsorterade stormarknaderna. En flaska räcker länge och den har en helt underbar doft om man giller rökighet. Jag förvarar min i kylskåp i en plastpåse för doften är riktigt genomträngande och smaksätter snabbt mjölk, grädde mm. 
 
Både hamburgare och bröd kan frysas vilket gör det till en snabb kvällsmat när tiden och orken är knapp. Det är potatisen som tar längst tid att göra men resultatet blir smaskigt gott. Har dessvärre ingen bild på färdigmonterad hamburgare men jag hoppas att dessa bilder ska ge en liten bild av det färdiga resultatet. 
 
Smaklig spis!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rotmos&Champagne

Mitt namn är Heléne och jag bor i Norrköping och har två söner, födda -94 och -96. Kontakt: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela