Syrliga matupplevelser
Har haft möten med inspirerande och intressanta människor varje dag hittills den här veckan. Bra start på veckan skulle jag vilja kalla det. Att få träffa nya och kända personer tillför energi, tycker jag. Här i Norrköping har vi ett stort utbud av lunchrestauranger som håller hög klass på maten. Har i dagarna två ätit goda rätter med någon form av syrat tillbehör. Det är så otroligt gott så jag har luskat fram en sammansättning som jag tror kan bli god till olika maträtter. Till en pannbiff, pulled pork eller hamburgare. Kommer ihåg en otrolig förrätt från ett besök på en restaurang i Halmstad för säkerligen 10 år sedan. En sparrissoppa med en kalvfrikadell och syrad rödlök. Mmm...
Syrad rödlök
3 rödlökar, tunt strimlade
2½ dl råsocker
1 dl vatten
2 dl ättika
1 msk fänkålsfrön
1 msk salt
Gör så här:
1) Blanda socker, vatten, ättika, frön och salt i en kastrull och koka upp. Låt svalna och sila sedan bort fänkålsfrönen.
2) Finstrimla rödlöken, gärna med mandolin och lägg i burk och häll den kalla lagen över.
3) Låt stå ett par timmar i kylen och njut sedan. Löken håller sig ett par veckor i kylskåpet.
Fantasin har inga gränser här för hur man använder den här. Jag kan tänka mig en smörgås av ett gott bröd med hemgjorda köttbullar och rödlöken ovanpå. En god öl till detta och en snabb kvällsmat är på plats.
Har dessvärre ingen bild på denna anrättning ännu men det kommer en annan dag när jag testat receptet också.