Snabb lunch
Så här dagen efter en rolig fest med mycket dans och sent i säng finns ändå en hunger efter fet, salt och mäktig mat. Snabbmat i olika format täcker upp för detta men jag har hittat något som passar mig bättre då man inte behöver springa ett maraton för att göra av med allt man stoppar i sig dagen efter.
Jag har en mycket god vän som gör en supergod kycklingrätt med risoni och tomat och tror jag har kommit ganska nära i smaksammansättningen av den här soppan som tar ca 20 minuter att svänga ihop. Risonin gör att den får en fyllighet som tillfredsställer önskan om fet och mäktig mat och salthalten reglerar man själv utifrån eget tycke.
Kycklingsoppa med risoni och tomat 4 port
250 g kyckling, gärna rester efter gårdagens middag
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
Finns det några cocktailtomater kan dessa också slängas med.
pressad saft av ½ lime
1 krm chilipulver, kan utökas lite om man vill ha en mustigare smak
½ tsk salt
1 liter vatten
3 msk konc kycklingfond, alt. 2 st buljongtärningar
1 dl risoni
1 dl grädde, mellan-, matlagnings- eller lättvariant
½ dl färsk bladpersilja
Gör så här:
1) Skär kycklingen i små bitar och bryn dem i smör i en gryta. Rör i mjöl och tomatpuré.
2) Tillsätt pressad lime, chilipeppar, salt, vatten, fond och risoni. Dela ev 6-7 cocktailtomater och lägg i tillsammans med resterande ingredienser.
3) Låt soppan koka ca 10 minuter. Tänk på att röra om ofta i början för risoni har en tendens att fastna i botten.
4) Rör i grädde och persilja. Har man inte färsk persilja hemma kan man använda en bra frusen. Kanske t o m egen infrusen. Mängden behöver då justeras.
5) Smaka av med salt om man känner behov av mer sälta. Beroende på hur kycklingen var tillagad kan det redan finnas en hel del sälta av tidigare smaksättning.
Sedan är det bara att hugga in på en fyllig och smakrik kycklingsoppa som i alla fall jag tycker är ett bra alternativ till pizzan.
Denna soppa fungerar också utmärkt för att frysas in och blir t o m mustigare dagen efter.
Smaklig måltid!
