Marockanskt tema
Oj så fort tiden har gått! Helgen var fylld av matlagning och trevliga pratstunder. Blev inte mycket bloggad då inte... Att planera en middag är något som jag upplever spännande.Att känna smaken av olika maträtter och hitta en röd tråd i menyn. Beslöt mig ju för marockanskt tema och menyn blev som följer:
Välkomstdrink med tilltugg
Champagne med charkuterier och hårdostar
Förrätt
Marockanska smörgåsbakelser
Varmrätt
Marockansk saffranslax med myntacouscous
Efterrätt
Fruktsallad med lakrits
Tårta
Pinocchio-tårta med persikor och aprikoser
Bakelserna gjordes efter ett smörgåstårtsrecept men istället för att göra en stor använde jag ett mått och tog ut rundlar. De blev inte så starka som normalt då det fanns barn med på middagen men det kan man ju avgöra själv. Det finns olika recept men här kommer ett som jag har utgått från. Det är bara att bli inspirerad.
Laxen var otroligt smakrik och couscoussalladen blev smakrik med granatäppelkärnor och pistaschnötter. Jag har upplevt att couscous inte går åt i de mängder som oftast rekommenderas. Det är något att tänka på när man tillagar salladen. Det här receptet är för 8 personer.
Marockansk saffranslax
lax, ca 1 kg (hel eller portion)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk harissapasta
1 citron, rivet skal och saft
olivolja
1 påse saffran
1 näve koriander, färsk
1 frp rostade mandelspån
25 g smält smör
Till servering:
grekisk yoghurt
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200 grader.
2) Blanda vitlök, papika, spiskummin, harissa och citronskal med lite olivolja. Blanda halva påsen saffran med citronsaften. Salta laxen. Bred kryddblandningen över laxen och droppa till sist över citron- och saffran. Hit kan man förbereda.
3) Ugnsbaka laxen i ca 20 minuter. Smärt under tiden smöret och blanda i resten av saffranspåsen. Ta ut laxen och ringla smöret över laxen. Strö över koriander och mandelspån.
4) Servera med yoghurt och couscous-sallad.
Couscous-sallad
Couscous för 8 personer
1 dl olivolja
4 msk pressad citron
salt och peppar
2 granatäpplen
2 dl pistaschnötter, hackade
2 dl färsk mynta, hackad
Gör så här:
1) Koka couscous enligt frp. Blanda ner olivolja och citron och salta och peppra. Blanda ner granatäppelkärnor, pistaschnötter och mynta.
2) Servera till laxen
Efterrätten var liten men mycket fräsch. Blandade små kulor av melon med små bitar av päron och färska hallon. Pressade över lite lime och hällde på krossad Turkisk peppar. Serverade detta i små skålar.
Tårtan är en sockerkak- och marängtårta med mandelspån. Jag kallar den Pinocchio, andra säger Glömingetårta och en del kallar den Brittatårta. God är den i alla fall. Är man många gör man två i långpanna annars delar man en färdig botten och lägger på varandra. Vad man sedan lägger mellan skikten är helt upp till var och en. Jag valde vispad grädde med finskivade persikor och aprikoser. Finns det fin färsk frukt kan man ta det (persikor), men jag valde burk. Här kommer ett förslag på recept men ni hittar lätt andra varianter om ni vill. Det jag gillar med det här receptet är att tårtan blev lätt och inte så söt, trots maräng.



