Japansk lunch
Hade ett lunchmöte på ShinNori i Linköping idag med en vän. Det var så kul att höra vad som hänt sedan sist. Tiden går fort när alla har fulltecknade liv. Båda gillar vi dock japansk mat och här är det hög klass på maten. Jag valde Tempura med räkor och grönsaker. Så gott!
Tempura kan man göra hemma själv och jag översätter här ett recept jag hittat, se bifogad länk.
Receptet är med amerikanska måttsatser så jag har gjort omvandlingen här nedan.
Tempurasmet
2,5 dl äggvatten (1 stort ägg + iskallt vatten upp till 250 ml)
2,5 dl vetemjöl
Gör så här:
1) Sikta mjölet i en stor skål.
2) Knäck ägget i ett mått som rymmer 2,5 dl och fyll upp med iskallt vatten. Vispa.
3) Blanda ner äggvattnet lite i taget i mjölet och rör runt. Använd gärna pinnar då tempuran ska ha klumpar.
4) Doppa räkor och/eller olika grönsaker i smeten och fritera några i taget i olja, gärna raps eller solros, till de har fått färg. Låt droppa av på hushållspapper
Dippsås till tempura
3 dl vatten
1 påse (2 tsk) dashipulver
3 msk japansk soja
2 msk mirin
Gör så här:
1) Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Håll varm till servering.
Vad man vill använda till sin tempura är upp till var och en men den jag åt idag hade räkor, broccoli, morot, paprika och sparris. Mycket, mycket gott!
