rotmos&champagne.blogg.se

Välkommen hit! Att njuta av vardag och fest är en strävan hos mig. Jag hittar inspiration för att föda min inneboende gourmand av många saker. Här kan ni följa mina tankar och göranden om allt som ger njutning och tacksamhet genom mat och vin och livet.

Dipsås som tillägg...

Publicerad 2014-05-26 13:04:55 i Hemlagat,

Efter en helg med uteserveringshäng, poolbad och härliga samtal med vänner har jag också smakat goda och... ska vi säga, mindre goda dipsåser som tillägg till mat. Vissa såser passar bättre till enbart grillat kött eller enbart till fisk och skaldjur men ibland så måste man gå över gränserna lite.
 
Själv är jag mycket förtjust i en röd sås för kebab som jag doppar räkor i. Mmm... Till pommes så tycker jag det passar med en vitlökssås att dippa varje salt och krispig potatisbit i. Vi har alla några favoriter och i helgen blev det klart att man nog ska vara lite mer petig vid val av sås som tillbehör. Smakade dock en god variant på fredagskvällen och har letat runt efter inspiration för att skapa något liknande. Så här kommer nu en tryffelaioli som passar (min åsikt) till ugnsbakad potatis, grillad karré, en god och matig korv, räkor och tonfisk. Men det är helt fritt att vara lite busig och testa till vad ni än önskar... Smaklig spis!
 
Tryffelaioli     ca 10 pers
4 st äggulor
1 st vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1,5 dl solrosolja
1,5 dl olivolja
salt & peppar
tryffelolja efter smak
gärna lite hackad tryffel om tillgång finns
 
Gör så här:
Blanda äggulor, vitlök och vinäger i mixerskål. Tänk på att ingredienserna ska ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig. Starta att mixa och droppa i oljan tills aiolin börjar bli mättad så att man kan börja fylla på med oljan i ett stadigare flöde. Fortsätt med olivoljan när solrosoljan är inarbetad. 
Smaka av med salt och peppar och häll i tryffelolja. Tänk på att tryffelolja är ganska markant vilket gör att det lätt blir för mycket. Börja med en mindre mängd. 
Har man lite tryffel hemma är det extra gott att finhacka lite granna och blanda ner. 
 
Det blir en ganska stor batch med aioli men så här i grilltider kan man alltid testa lite utanför gränserna och hitta nya smaksensationer. Själv är jag sugen på lätthalstrad tonfisk med lite spritsad tryffelaioli på en spröd vinägrettslungad sallad med tunt skivade rädisor och små gurktärningar. Till det självklart en krispig rosé eller en god riesling. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rotmos&Champagne

Mitt namn är Heléne och jag bor i Norrköping och har två söner, födda -94 och -96. Kontakt: rotmos_et_champagne@outlook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela