Potatisbakelse
Oj, vad tiden rinner iväg... Snart midsommar och med det en hel del god mat. Sill och grillat är stort under helgen som kommer. Jag skulle vilja dela med mig av ett mycket gott komplement till grillning. Den fungerar också som huvudingrediens med lite charkuterier och marinerade grönsaker till. En potatisbakelse med italienska smaker.
Italiensk potatisbakelse 12+ st
1 kg aspargespotatis
10 soltorkade tomater i olja
1½ dl urkärnade kalamataoliver
50 g smör till pensling
1 rulle kyld filodeg (à ca 250 g)
olivolja till formarna
1 dl mjölk (3%)
1 msk olja från de soltorkade tomaterna
2 äggulor
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200 grader.
2) Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter.
3) Strimla de soltorkade tomaterna. Halvera oliverena.
4) Smält smöret. Pensla en muffinsplåt med lite av smöret.
5) Skär filodegen i ca 10 x 10 cm stora bitar.
6) Pensla varjee filobit tunt med smöret. Lägg 3-4 filodegsark på varandra, lite omlott, i de smorda muffinsformarna.
7) Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
8) Vispa ner mjölk, olja från tomaterna, äggulor och smör. Blada ner sltorkade tomater och oliver. Krydda med salt och peppar.
9) Fyll filodegen med moset. Gratinera 10-15 minuter mitt i ugnen, tills moset blivit gyllenbrunt på toppen.
Jag serverade mina med prosciutto, salami, kalkon och oliver. Smaklig spis!
