rotmos&champagne.blogg.se

Välkommen hit! Att njuta av vardag och fest är en strävan hos mig. Jag hittar inspiration för att föda min inneboende gourmand av många saker. Här kan ni följa mina tankar och göranden om allt som ger njutning och tacksamhet genom mat och vin och livet.

Potatisbakelse

Publicerad 2014-06-16 18:39:39 i Hemlagat,

Oj, vad tiden rinner iväg...  Snart midsommar och med det en hel del god mat. Sill och grillat är stort under helgen som kommer. Jag skulle vilja dela med mig av ett mycket gott komplement till grillning. Den fungerar också som huvudingrediens med lite charkuterier och marinerade grönsaker till. En potatisbakelse med italienska smaker.
 
Italiensk potatisbakelse          12+ st
1 kg aspargespotatis
10 soltorkade tomater i olja
1½ dl urkärnade kalamataoliver
50 g smör till pensling
1 rulle kyld filodeg (à ca 250 g)
olivolja till formarna
1 dl mjölk (3%)
 
1 msk olja från de soltorkade tomaterna
 
2 äggulor
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
 
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200 grader.
2) Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 20 minuter. 
3) Strimla de soltorkade tomaterna. Halvera oliverena. 
4) Smält smöret. Pensla en muffinsplåt med lite av smöret. 
5) Skär filodegen i ca 10 x 10 cm stora bitar.
6) Pensla varjee filobit tunt med smöret. Lägg 3-4 filodegsark på varandra, lite omlott, i de smorda muffinsformarna. 
7) Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
8) Vispa ner mjölk, olja från tomaterna, äggulor och smör. Blada ner sltorkade tomater och oliver. Krydda med salt och peppar. 
9) Fyll filodegen med moset. Gratinera 10-15 minuter mitt i ugnen, tills moset blivit gyllenbrunt på toppen. 
 
Jag serverade mina med prosciutto, salami, kalkon och oliver. Smaklig spis!
 

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Rotmos&Champagne

Mitt namn är Heléne och jag bor i Norrköping och har två söner, födda -94 och -96. Kontakt: [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela