Nybakat bröd
Snart är det midsommar och långhelg igen. Sovmornar och långa kvällar med familj och vänner. Kan väl ibland vara tufft att vara närvarande i lugnet så baka något gott passar i alla fall mig. Detta bröd upptäckte jag i början på året och tog lite av sådant som jag hade hemma. Resultatet blev bra och brödet hade strykande åtgång när tonåringarna vaknade upp. Det här brödet kommer jag göra fler gånger.
Saftigt ost- och olivbröd
4 st ägg
1½ dl mjölk
1 dl rapsolja, plus lite till formen
5 dl vetemjöl
½ dl krossade linfrön
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g sötmandel
100 g riven ost
1 dl gröna oliver
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Pensla en limpform, ca 1,5 l med olja.
Vispa äggeen skummiga med elvisp. Blanda de torra ingrediensrna och rör ner i äggskummet tillsammans med resterande ingredienser.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 55-60 minuter.
Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler.
Brödet går att frysa. Njut av gott bröd i midsommar!
