Mätt i magen
Haft en mycket avkopplande och trevlig helg med goda vänner. Ibland blir man överraskad med en förändring av vardagen och den här helgen som varit var just en sådan. Vilka vänner jag har!! Det var champagne och god mat och massor spännande samtal.
Nu är det dock åter vardag och när solen inte skiner så kan man känna sig lite hungrig och även lite frusen. I alla fall jag som har lätt för att frysa. Har gjort en linssoppa som är kryddrik och mättande och om man gillar stora smaker så tror jag att den här vegetariska soppan ska passa.
Linssoppa 4 pers
2 msk smör
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1½ tsk torkad timjan
2 tsk gurkmeja
½ tsk cayennepeppar
1 tsk koriander
3,5 dl gröna linser
1 liter vatten, hett
2 st buljongtärningar
Kryddblandning:
2 msk smör
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
½ tsk muskot
½ tsk nejlika
1 burk kokosmjölk
färskmalen svartpeppar
Gör så här:
Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i smör i tills löken är mjuk utan färg. Tillsätt gurkmeja, koriander, cayenne och timjan och fräs ytterligare några minuter så att smakerna träder fram ordentligt.
Häll i linserna, buljongtärningarna och vattnet. För att inte bromsa tillagningen så föreslår jag att man kokar upp vatten i en vattenkokare och häller direkt i kastrullen. Låt koka i minst 20 minuter eller tills linserna är mjuka.
Fräs kryddblandningen i smöret, ca 1-2 minuter tills det doftar gott. Häll i smör- och kryddblandningen i linsgrytan.
Tillsätt kokosmjölken och låt sjuda 15 min till.
Smaka av med färskmalen svartpeppar och ev lite salt om man så önskar.
Smaklig spis!
